Tips: wanneer verkoop je aandelen

Tips wanneer verkoop je aandelen

Vroeger was de drempel om aandelen te verkopen een stuk groter dan nu. Je moest toen naar de bank om met de bankmanager te praten met waardepapieren die je bij de aankoop hebt gekregen.

Tegenwoordig is de drempel een stuk lager. Via een internet kun je een rekening openen bij een bank of een broker waarmee je aandelen kunt handelen. Veel mensen kopen de aandelen in op een lage koers en hopen dat de koers gaat stijgen. Op het moment dat de koers gestegen is verkopen ze het aandeel weer zodat ze met het geld dat ze verdient hebben weer nieuwe aandelen kunnen kopen. Zo groeit het geld sneller dan als het geld op de bank staat. Je moet wel weten wat je doet en waarin je handelt. Stel dat je in een bedrijf stapt waarvan in het nieuws is gekomen met winstwaarschuwingen dan is de kans groot dat je verlies gaat leiden op de korte termijn. Uiteraard zou het kunnen zijn dat het aandeel op de lange termijn winst maakt maar het aandeel kan ook verder inzakken. Het risico dat je neemt door aandelen te kopen is groter dan bij een bankrekening. Door dit risico kun je ook grote winsten maken. Over het algemeen geldt dat als je grote risico’s neemt de winsten ook groter kunnen zijn.

Tips om te bepalen wanneer je aandelen verkoopt

  • Kijk naar de verwachtingen van het bedrijf. Is het bedrijf van plan om een nieuw product uit te brengen waarvan jij denkt dat het goed verkocht gaat worden? Denk je dat het in de toekomst goed gaat in de markt waarin het bedrijf zit? Verkoop dan vooral niet.
  • Kijk niet naar wat je in het verleden hebt verloren of verdient aan het aandeel. Mensen hebben de nijging om dit in de overwegingen te gebruiken maar dit kan negatief uitpakken. Prestaties behaald in het verleden zijn geen garanties voor de toekomst.
  • Kijk naar de balans in de inkoop/verkoop. Denk je dat het aandeel een hype is en er veel te veel voor betaalt wordt. Verkoop het aandeel dan.
  • Wat zijn de verwachtingen van de markt waarin het bedrijf zit.
  • Hoeveel schulden en eigen vermogen heeft het bedrijf.
  • Zijn er grote concurrenten die een beter product kunnen aanbieden.

Het is vooral verstandig om in aandelen te handelen waarvan jij precies weet wat het is en hoe de markt in elkaar zit. Als je veel verstand hebt van de automatisering dan weet je precies wat de markten zijn die goed lopen en de koers waarschijnlijk gaat stijgen. Uiteindelijk blijft het een inschatting en blijven er risico’s zitten aan het handelen in aandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *