Rekeningen betalen d.m.v. een geldlening

Rekeningen betalen d.m.v. een geldlening

Rekeningen moeten betaald worden. Iedere maand moeten we er allemaal aan geloven. Dit doen we vaak automatisch en we denken er verder niet teveel over na. Helaas gaat dit niet voor iedereen op. 1 op de 6 huishoudens in Nederland heeft namelijk schulden, of dreigt deze op korte termijn te krijgen. Ben je een van deze mensen en krijg je een aanmaning om een openstaande rekening te betalen, en heb je geen geld? Dan zit je in een benarde situatie waaruit maar enkele uitwegen te vinden zijn. Die rekening moet immers betaald worden, maar met welk geld? Er zijn enkele opties om deze rekening toch te voldoen voordat extra boetes het verschuldigde bedrag verhogen:

  • Geld lenen van een vriend of familielid
  • Een kleine lening aanvragen als overbrugging

Allereerst is het sterk af te raden om geld te lenen als je zelf geen spaargeld of vaste inkomsten hebt. Denk er dan ook eerst heel goed over na voordat je een lening afsluit. Zorg er in ieder geval voor dat het geen omvangrijke lening betreft, want deze grote geldbedragen zijn natuurlijk een stuk moeilijker af te betalen.

Geld lenen van een vriend of familielid

De eerste optie is om een klein geldbedrag te lenen van vrienden of familie. Het voordeel is dat ze niet direct om rente zullen vragen en ze hebben eerder begrip voor jouw situatie. Het nadeel is dat het jullie relatie op spanning kan zetten indien je de lening niet op tijd terug kunt betalen. Is het lenen bij vrienden of familie geen optie, dan kun je overwegen om geld te lenen bij een particulier die je niet kent. Wees hier altijd voorzichtig mee. Je weet immers niet wie deze persoon is en wat hij of zij in het verleden allemaal heeft uitgespookt op de financiële markten.

Een kleine lening aanvragen als overbrugging

Als tweede optie is er de mogelijkheid om een kleine lening af te sluiten bij een gevestigde financiële instantie zoals een bank. Dit kan bij zowel de grotere bekende banken in Nederland, of de kleinere online kredietverstrekkers. Deze fungeren vaak als tussenpartij. Heb je momenteel een notering bij het BKR, dan is de kans klein dat een grote bank jou een lening verschaft. Dit heeft alles te maken met de strenge regels die het AFM heeft opgelegd aan deze financiële instanties. Men wil niet dat mensen zich snel onnodig in de schulden werken, en dit is natuurlijk begrijpelijk. In dit geval is een minilening het overwegen waard waarbij geld lenen zonder BKR toetsing mogelijk is. Deze worden veelal aangeboden door partijen die buiten Nederland zijn gevestigd en hiermee de Nederlandse wet omzeilen. Het is raadzaam om de kleine lettertjes uit een leencontract eerst goed door te nemen alvorens je je handtekening plaatst. Te laat terugbetalen betekent dat je met extra servicekosten wordt opgezadeld. Let hier goed op.