Geld sparen is een verstandige keuze. Door geld achter te houden heb je geld over voor de toekomst. Stel dat je auto onverwachts kapot gaat? Als je geen geld gespaard hebt kan je ervoor kiezen om dan een lening af te sluiten. Het nadeel van een lening is dat het altijd meer kost dan als je geld gespaard hebt. Uiteindelijk zul je het geleende geld toch terug moeten betalen. Je doet dan alleen de betaling opschuiven naar te toekomst. Het is verstandiger om iedere maand wat geld over te houden en dit op een spaarrekening te zetten. Sinds de financiële crisis zijn we ook gemiddeld meer gaan sparen. Door de onzekere tijden wilt men wat geld achter de hand houden. Het heeft geen zin om een spaarrekening te nemen voor de rente. Deze staat namelijk heel laag. Als je veel geld gespaard hebt dan kun je ervoor kiezen om met het geld te beleggen. Vooral fondsen kunnen zonder veel risico te lopen een mooi rendement leveren.
Spaarrekening
Om het geld op de bank te sparen heb je een spaarrekening nodig. Je hebt veel verschillende soorten spaarrekeningen. De meeste spaarrekeningen zijn rekeningen die direct opneembaar zijn. De rente is hierbij variabel en kan altijd bijgesteld worden. Naast deze spaarrekeningen zijn er ook spaarrekeningen beschikbaar waarbij het geld niet direct met en pinpas opneembaar is. Door andere secondaire voorwaarden aan de rekening te verbinden worden hierop hogere rentes gegeven. Zo kan het zo zijn dat als je ieder jaar geld bijstort de rente hoger is. Het geld blijft namelijk langer op de rekening staan doordat het sparen gestimuleerd wordt wat voor de bank ook weer gunstig is. Het geld is wel via internetbankieren over te boeken naar een andere rekening.
Banken garantiestelsel
De Nederlandse overheid bied het depositogarantiestelsel aan. Dit houd in dat als je een bankrekening hebt bij een bank die omvalt dan krijg jij je geld terug. Deze regeling is er gekomen om er zeker van te zijn dat we vertrouwen houden in de banken en ons geld niet in een oude sok onder het bed verdwijnt. Het rekening depositogarantiestelsel dekt bankrekeningen tot 100.000 euro. Stel jij hebt 120.000 euro op een bank staan die failliet gaat dan krijg je 100.000 euro vergoed. Heb je minder dan 100.000 euro op de bank staan dan krijg je het volledige bedrag terug bij een faillissement. Deze regeling geldt alleen voor banken in Nederland. Als je er zeker van wilt zijn dat jij je geld terug krijgt als een bank omvalt dan is het verstandig om te kiezen voor een Nederlandse bank. Het gras aan de overkant is vast groener maar we weten allemaal wat er in het verleden is gebeurt met de banken. In andere landen heb je andere regelingen alleen is het de vraag wat er precies gebeurt als er echt iets gebeurt.