Is bijvoorbeeld je auto kapot en wil je een nieuwe hebben ondanks dat je het geld er niet voor hebt. Als je tijdelijk zonder geld zit kun je kiezen om geld te gaan lenen bij een geldverstrekker zodat je toch hetgeen kan kopen dat je nodig hebt. Over het geld dat je leent betaal je rente. Maandelijks betaal je dan een stukje van de auto met een rente. Op deze manier is de auto wel duurder dan als je de auto in een keer afbetaalt. Voordat de lening aan je verstrekt wordt zal je financiële situatie getoetst worden. Er wordt bepaalt of jij de lening kan dragen en niet in de problemen komt omdat je de lening niet kan afbetalen. Heb jij snel geld nodig.
BKR toetsing
Er zal ook een BKR toetsing plaatsvinden. Bij het BKR worden alle leningen die afgesloten zijn gemeld. Met deze toetsing wordt gekeken of het verstandig is om te lenen. Als je al een paar leningen hebt openstaan die je niet afbetaalt dan staat dit geregistreerd en zul je geen lening meer kunnen afsluiten. Als de BKR toetsing doorstaan is gaat men ervan uit dat er geen schulden openstaan en mag je de lening afsluiten. Een negatieve BKR registratie blijft actief zolang de financiële problemen niet zijn opgelost. Het BKR wordt ingeschakeld door de geldverstrekker waaraan je de aanvraag hebt gedaan om te lenen. Je hoeft hier zelf niets voor te doen.
Sparen of lenen?
Toch is het verstandiger om te sparen dan geld te lenen. Als het echt nodig is om geld te lenen voor belangrijke zaken dan verdien je misschien te weinig. Het is dan verstandig om eens te kijken of je geld kan besparen of een baantje erbij te nemen zodat er meer inkomsten zijn. Je kan dan weer wat geld sparen waarmee je de uitgaven kan doen. Als je veel moet lenen dan wordt de slechte financiële situatie eigenlijk alleen maar erger. Doordat je over al je grote aankopen de leenrente betaalt blijf je achterlopen waardoor alles duurder is dan het hoort te zijn.