Dividend aandelen

Dividend aandelen

Het dividend is de uitbetaling van de rendement van de aandelen aan de aandeelhouders. Deze betaling wordt gedaan in de vorm van het percentage van de winst. Deze periodieke uitkering wordt meestal eens per jaar gedaan. Over het dividend moet belasting worden betaald. In Nederland is dit belastingtarief 15%. Het dividend is dan ook waar de aandeelhouders op focussen. Het doel is natuurlijk om meer winst te behalen dan het geld op de spaarrekening zetten. Een sterke groei in de dividend geeft niet per definitie aan dat het goed gaat met het aandeel en het bedrijf.

Kiezen voor dividend?

De verhouding van de winst van het bedrijf en de waarde van het bedrijf wordt ook wel de payout-ratio genoemd. Als het bedrijf 4% van de netto winst uitbetaalt dan is dit een payout-ratio van 0.04. Bij een stockdividend wordt het dividend niet in geld uitbetaald. Van het dividend worden dan nieuwe aandelen in het bedrijf gekocht. Bij de meeste bedrijven wordt het dividend in nieuwe aandelen gestoken. Bij het kiezen van aandelen die dividend uitkeren is het belangrijk om te kiezen voor een aandeel dat de kasstroom lang vol kan houden. Er zijn veel bedrijven waarbij het dividend hoog is omdat de koers flink aan het dalen is. Dan is het niet een heel goede belegging. Dit is niet per definitie het geval bij aandelen die dividend uitkeren. Er zijn ook aandelen die het goed doen op de beurs terwijl ze dividend uitkeren.

Dividend rendement

Het rendement van het dividend wordt in een percentage uitgedrukt. Stel er wordt een dividend van 20 euro uitgekeerd en het aandeel bedraagd 200 euro. Dan kun je met een eenvoudig rekensommetje (20/200)*100%=10% dividend. Je hebt dus 10% rendement op de aandelen die je verkocht hebt. Een hoog rendement is dus altijd interessant voor de aandelenhandelaar. Ook het tijdsbestek waarin het rendement behaald wordt is van belang. Stel dat je het rendement behaald heb in een periode van 2 jaar dan komen we uit op een rendement van 5% per jaar. Dat is natuurlijk minder interessant dan het rendement in een tijdsbestek van een paar maanden behalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *